Gunn Rita Dahle Flesjå har blitt 45 år, men er fortsatt best i Europa! Vi har vært så heldige å få et intervju med Rogalendingen som for få uker siden tok sitt niende EM – gull i terrengsykling.

Mange av våre idrettshelter, som Marit Bjørgen og Ole Einar Bjørndalen har gitt beskjed om at de nå legger opp. Du har tidligere sagt at VM til høsten er ditt siste profesjonelle ritt. Hva gjør du etter det? Tror ikke jeg har tid til å legge opp etter denne sesongen. Passer liksom aldri…Norge har fått EM Marathon i 2019 og det vil vi jo gjerne ha med oss. Ellers så kommer jeg nok til å sykle verden rundt i mange år til. Vi driver med en idrett hvor det er mange internasjonale konkurranser verden rundt året rundt og en kan delta i store festivaler hvor deltakelse for min del blir viktigere en selve resultatet.

Hvis vi går tilbake 10 år og sammenlikner Gunn Rita den gang med dagens utgave, hva vil du si er den store forskjellen? Bortsett fra at du nå er 10 år eldre selvsagt. Jeg besitter en stor dose mer erfaring som er gull verdt i en sammensatt og komplex idrett som terrengsykling. Trener mer eksplosivt da både løyper i dag krever mer av den type kjørestyrke, samt at maks styrke og eksplosivitet er noe som avtar først når en blir eldre. I tillegg må jeg trene mye mer ekstrem teknikk grunnet mer håndlaga løyper hvor en dropper og hopper og må forsere steinrøyser på et helt annet nivå enn for 10 år siden.

Det er til tider ganske ekstremt det du utsetter kroppen for. De bratteste nedoverbakkene i EM-løypa for eksempel hadde visstnok et fall på hele 25 % og den lengste utforkjøringen varte i nærmere 30 min. Hvordan forbereder du deg mentalt til et slikt løp? Vi trener en del i løyper hvor vi ønsker å prestere på topp nivå og det er helt avgjørende for resultat. Selvsagt så er arbeidet gjennom en lang vinter også en stor del av forberedelsene til et mesterskap påfølgende år. Sesongen legges allerede i november så løypen og dato for årets EM, ble lagt et halvt år i forkant. Av lang erfaring så vet jeg at en møter veggen flere ganger i løpet av en slik ekstrem løype, både oppover og nedover, og en vet at en må kjøre helt på grensen av det som er mulig for å ha en sjanse til å vinne. Det er overrasker meg fortsatt den dag i dag hvor ekstrem mye mer enn kan ta ut av en kropp enn hva er tror er mulig. Etter 5 timer og 6 minutt på sykkelen, med en snittpuls på rundt terskel, så er en passe bra utmattet i hele kroppen.

Mange er nok ikke klar over at du var 22 år gammel første gang du prøvde terrengsykling! Hva drev du med før det? Har alltid vært veldig aktivt og likt å bruke hele kroppen. Søkte gjerne den aktivitet eller det arbeidet som utfordret fysikken tøft. Har vel alltid likt å ta meg ut og svette mye. I tillegg så har fart og spenning vært en god følgesvenn for min oppvekst. Innen idrett så ble det mest løping, friidrett og fotball til jeg var ca 15 pr. Deretter mest langdistanse løping.

Tenk deg at du kunne reise tilbake i tid til før du begynte å konkurrere på høyt nivå. Hvis du skulle gitt deg selv 2 gode råd på veien med bakgrunn i dine erfaringer, hvilke råd ville det vært?

1. Når en er blant verdens beste, ikke gjør noen endring, i alle fall ikke mer, heller kvalitetssikre det en allerede gjør enda bedre.

  1. En god helse er kjernen i alt vi gjør og vil.

Hvordan ser er en typisk hverdag for Gunn Rita ut?

0600: Tøyning eler styrke

0700: Lager frokost til familie

0800: Bjørnar til skolen / ordne med diverse på pc

0900: Start første økt (3-4 timer trening alt etter hva programmer tilsier)

13-1400: Lunch

1500: Massasje

1700: Økt 2. 1 t restitusjon

1800: Lage middag

1900:Middag

2000: Lesetid for Bjørnar

2000-2200: PC arbeid

2230: Bør være i seng

En stor del av treningen din foregår naturlig nok på sykkelsetet. Har du andre treningsformer lagt inn i programmet ditt? Jeg jogger 2 ganger i uken året rundt, samt lange fjellturer hver helg gjennom høst og vinterhalvåret er viktige økter for oss. Planen er å ta opp svømmingen igjen til høsten, noe jeg brukte mye i trening for noen år tilbake.

Du reiser mye rundt i verden, men vi har jo også fantastiske området for terrengsykling i Norge. Hvis du skal velge deg et favorittsted; hvor drar du da? Dessverre så har jeg sett svært lite av Norges land på sykkelsetet men det skal vi få gjort noe mer for de kommende årene da også Bjørnar kan være med oss nå når han har blitt 9 år gammel.